Image Alt

Nieuws

Karin van den Hoven

Hagen in de tuin

Hagen in de tuin

Hagen zijn goede tuinafscheidingen. De zachtere vormen en de bladstructuur doen een haag veel natuurlijker overkomen dan een afscheiding van harde materialen. Zo’n levende wand sluit naadloos aan bij de rest van de beplanting. Een haag vormt bovendien een mooie achtergrond voor andere planten, zoals een donkergroene Taxushaag achter een kleurige border.

Tuinen Engeland | Gardens England, The Laurent-Perrier Garden, Border en hagen, Buxus sempervirens | Border and hedges, Buxus sempervirens

Hagen kunnen niet alleen rond de tuin worden gebruikt, maar ook in de tuin. In grote tuinen worden hoge hagen toegepast om de beschikbare ruimte onder te verdelen, om tuinkamers te maken. In een kleine tuin kan er een indeling met lage hagen gecreëerd worden. Onderverdeling laat een grote ruimte nog groter lijken. 

Bladverliezende hagen

Er is volop keuze in het sortiment heesters waar een bladverliezende haag van gesnoeid kan worden. Zo’n haag geeft de seizoenen aan en is een steeds wisselend onderdeel van de tuin. Dat geldt zeker voor een beukenhaag, die ’s winters zijn bruine blad vasthoudt. Een nadeel is dat een bladverliezende haag in de winterperiode transparant wordt en niet meer voor privacy zorgt. Hoge bladverliezende hagen zijn goed te snoeien van esdoorn (Acer campestre), haagbeuk (Carpinus betulus), meidoorn (Crataegus monogyna) en beuk (Fagus sylvatica).

Wintergroene haag

Een hoge wintergroene haag houdt het hele jaar door inkijk tegen. Zo’n haag is strak te knippen, maar kan ook een losse groeiwijze hebben of een bijzondere vorm. Heel geschikt is de venijnboom (Taxus baccata) die goed in vorm te knippen is. Een goede vervanger voor Buxus is Ilex ‘Kanehirae’, deze wintergroene struik lijkt daar sprekend op. Ook bastaardcipres (Cupressocyparis), kamperfoelie (Lonicera nitida, blijft wat lager), glansmispel (Photinia x fraseri ‘Red Robin’), laurierkers (Prunus laurocerasus en P. lusitanica) en de levensboom (Thuja) is een mooie wintergroene haag te maken.

   


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor
Call Now Button