Image Alt

Nieuws

Leeftuin Amersfoort

Leeftuin Amersfoort

De opdrachtgevers wilden een compleet nieuw tuinontwerp in een eigentijdse stijl, passend bij hun vrijstaande woning. De wens was een leeftuin met verschillende terrassen, inclusief buitenhaard.

Rechte en schuine lijnen

De woning staat schuin op het perceel. Om toch voor rechte lijnen te zorgen zijn de paden,  terrassen en de vijver parallel aan de gevels geplaatst. De hoeken die overblijven zijn gevuld met beplanting, zo vallen de schuine lijnen van het perceel nauwelijks op. Bij de woning is een terras gemaakt voor een grote eettafel. Daarnaast een zitplek voor de ochtendzon, een plek voor de avondzon en een schaduwterras.

Loungeterras met tuinhaard

De blikvanger is het loungeterras voor de hoge tuinmuur met ingebouwde tuinhaard, met daarvoor een smalle vijver. Hier zit je heerlijk beschut bij het knapperend haardvuur.

Lage muurtjes

Licht getinte muurtjes, aan de bovenzijde afgewerkt met hardsteen, versterken de lijnen van het ontwerp en zorgen voor contrast met de losse beplanting. Opvallend is het detail in de waterpartij, waarbij twee muurtjes met daarin verlichting, boven het water nog een stukje doorlopen. De 60 cm hoge muurtjes zorgen bovendien voor veel extra zitruimte, dit was gewenst omdat er vaak veel mensen worden ontvangen in de tuin. In de muurtjes is verlichting aangebracht, onder de bomen zijn grondspots geplaatst.

Voortuin

De voortuin is rustig gehouden, met ook hier lage muurtjes als accent voor de lijnen. De plantvakken zijn gevuld met Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’, Carex morrowii ‘Variegata’ en de niet woekrende Fargesia murieliae. Een tot grote bonsai gesnoeide esdoorn is hier de blikvanger.

Onderhoudsvriendelijke beplanting

In de plantvakken staan sterke vaste planten en heesters, die van het voorjaar tot in het najaar voor kleur zorgen. Regelmatig zijn wintergroene planten gebruikt. Bij de vijver is een smalle strook met uitbundig bloeiende vaste planten tussen siergrassen.

Designer Karin van den Hoven

Category
Date
d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor
Call Now Button