HAGEN IN DE TUIN
Hagen zijn goede tuinafscheidingen. De zachtere vormen en de bladstructuur doen een haag veel natuurlijker overkomen dan een afscheiding van harde materialen. Zoān levende wand sluit naadloos aan bij de rest van de beplanting. Een haag vormt bovendien een mooie achtergrond voor andere planten, zoals een donkergroene Taxushaag achter een kleurige border
Hagen kunnen niet alleen rond de tuin worden gebruikt, maar ook in de tuin. In grote tuinen worden hoge hagen toegepast om de beschikbare ruimte onder te verdelen, om tuinkamers te maken. In een kleine tuin kan er een indeling met lage hagen gecreƫerd worden. Onderverdeling laat een grote ruimte nog groter lijken.
Bladverliezende hagen
Er is volop keuze in het sortiment heesters waar een bladverliezende haag van gesnoeid kan worden. Zoān haag geeft de seizoenen aan en is een steeds wisselend onderdeel van de tuin. Dat geldt zeker voor een beukenhaag, die ās winters zijn bruine blad vasthoudt. Een nadeel is dat een bladverliezende haag in de winterperiode transparant wordt en niet meer voor privacy zorgt. Hoge bladverliezende hagen zijn goed te snoeien van esdoorn (Acer campestre), haagbeuk (Carpinus betulus), meidoorn (Crataegus monogyna) en beuk (Fagus sylvatica).
Wintergroene haag
Een hoge wintergroene haag houdt het hele jaar door inkijk tegen. Zoān haag is strak te knippen, maar kan ook een losse groeiwijze hebben of een bijzondere vorm. Heel geschikt is de venijnboom (Taxus baccata) die goed in vorm te knippen is. Een goede vervanger voor Buxus is Ilex āKanehiraeā, deze wintergroene struik lijkt daar sprekend op. Ook bastaardcipres (Cupressocyparis), kamperfoelie (Lonicera nitida, blijft wat lager), glansmispel (Photinia x fraseri āRed Robinā), laurierkers (Prunus laurocerasus en P. lusitanica) en de levensboom (Thuja) is een mooie wintergroene haag te maken.